A statue av prinsesse Tamar som venter på sin elsker, nær Sevan sjøen, Armenia
Akdamar øya, også kjent som Aghtamar (armensk: Աղթամար) eller Akhtamar, er den nest største av de fire øyene i innsjøen Van i det som nå er det østlige Tyrkia. Den er på 0,7 km² i størrelse og ligger ca 3 km fra strandlinjen. På den vestre enden av øya er det en hard grå kalksteinklippe som stiger 80 meter over innsjøens nivå (1912 moh). Øya var hjem til den armenske Hellige korsets katedral fra 1000-tallet. Denne var sete for det armenske apostoliske katolikosatet av Aghtamar i perioden 1116-1895.
Ifølge legenden bodde det en armensk prinsesse som het Tamar på øya og var forelsket i en borger. Denne gutten ville svømme fra fastlandet til øya hver natt, guidet av et bål hun tente for ham. Hennes far fikk vite om guttens besøk og en natt, mens hun ventet på at sin elsker skulle ankomme, fikk han bålet slukket og gutten ble forlatt midt i innsjøen uten å ha en guide til å indikere i hvilken retning han skulle svømme. Kroppen hans ble skylt i land, og som legenden konkluderer, er det som om ordene ”Akh, Tamar” (Oh, Tamar) ble frosset på leppene. Siden den dagen har armenerne kalt øya Akhtamar.
Akdamar, som betyr “hvit åre” på tyrkisk er det offisielle navnet på øya som hadde kommet under tyrkisk kontroll I etterkant av folkemordet som del av den tyrkiske regjeringens politikk for å endre urbefolkningens stednavn til tyrkiske. Dette som en del av en politikk kjent som tyrkifisering, og som ifølge den tyrkiske journalisten Cengiz Çandar har til hovedformål å fjerne armensk kulturarv i Tyrkia.