Tsitsernakaberd – Jerevan, Armenia

Tsitsernakaberd er et minnesmerke over det armenske folkemordet 1915 på en bergstopp i vestre delen av hovedstaden i Armenias, Jerevan. Seremonier til minne om folkemordet skjer ved Tsitsernakaberd den 24. april hvert år.

Titusener av armenere besøker da den evigvarende flammen som symboliserer armenernes gjenoppstandelse og blomsterhauger dekker da hovedmonumentet som står på til minne om forfølgelsene. En hendelse hvor hele 1.5 millioner armenere, som vil si 75 % av folket, samt millioner av assyrere, arameere, grekere og trakere ble drept. Hatpropaganda og overgrep kulminerte med et scenario av vold og terror.

På 50-årsdagen for folkemordet i 1965 ble det demonstrert i Jerevan for offisiell anerkjennelse av folkemordet. I 1965 ble det utlyst en arkitektkonkurranse, hvor fire av 78 forslag gikk videre. Vinnerforslage var utformet av de armenske arkitektene Saschur Kalaschjan og Artur Tarkanjan, samt kunstneren Hovhannes Khatschatrjan. Bygging pågikk i perioden 1966-68. På 1990-tallet ble minnesmerket, som inkluderer et underjordisk museum og en minnesmur, ferdig.

Minnesmerket består av tre deler: en 44 meter høy obelisk, tolv pyloner i ring rundt en evig flamme, samt en 100 meter lang mur med navn på steder og byer hvor ofre for folkemordet bodde. Minnesmerket er oppført på Tsitsernakaberd, høyt over elva Hrazdan og med utsikt over Ararat.

I 1995 ble et underjordisk museum laget ved minnesmerket. I museet er det en konsertsal med 170 plasser, som er navngitt etter den kjente armenske komponisten Soghomon Soghomonian, ordinert som og alminnelig kjent som Komitas / Komitas Vardapet (Սողոմոն Գևորքի Սողոմոնյան hhv. Կոմիտաս Վարդապետ, født 26. september 1869 i Kütahya i Det osmanske rike, død 22. oktober 1935 i Paris).

På baksiden av minnesmuren er det minnesplater over kjente personer, som under og etter folkemordet gjorde en innsats for det armenske folk. Blant disse er Johannes Lepsius, Franz Werfel, Armin Wegner, Henry Morgenthau, Fridtjof Nansen, påven Benedictus XV, Alma Johansson og Bodil Biørn.

Tsitsernakaberd

1965 Yerevan Demonstrations

List of visitors to Tsitsernakaberd

Genocide Remembrance Day

List of Armenian Genocide memorials

Armenian Genocide Museum-Institute 3.JPG

Share