Armensk dans dateres tilbake til førkristen tid. På grunn av de mektigste statene som kom til å omgi landet ble Armenia “en bufferstat stadig herjet av invaderende hærer, men fjernt nok til å beholde sin egen kultur og identitet”.

Ettersom Armenia har vært utsatt for andre kulturer, men samtidig på grunn av at eksilarmenere og deres etterkommere har opprettholdt en levende tradisjon av folkedans, har armensk dans i dag blitt en rik blanding av tradisjon og variasjon.

Armensk dans har sin begynnelse i tilbedelse og helbredende ritualer, noe som har ført til at mange ringdanser har oppstått. Gjennom armensk historie har disse ritualene blitt til folkedanser som varierer fra region til region.

Danser fra Øst Armenia, som er dagens republikk Armenia, inkluderer den energiske mannsdansen Jo John, som også er kjent som Zhora Bar. Mom Bar, også kjent som Candle Dance, er ofte utført i bryllup. Dansere blåser ut lysene på slutten av sangen for å si farvel til gjestene. En kvinnelig friform dans kjent som Grace Dance stammer også fra denne regionen.

Det at armenere flyktet fra folkemordet i Vest Armenia, som er nå i Tyrkia, har ført til at danser fra denne regionen ble spredd rundt om i verden. Laz Bar fra Sev Tsov ved Svartehavskysten er en bemerkelsesverdig dans fra dette området. Denne dansen inkorporerer områdets fisketradisjon gjennom skulder shimmies, som sies å etterligne fiskenes svømmebevegelse.

Danser fra det gamle Armenia har vanligvis blitt klassifisert under andre regioner eller land, men har en klar armensk innflytelse. Stilistiske elementer som dans i en stram linje knyttet tett sammen er et symbol på solidaritet og kulturell bevaring. Fotarbeidet er stramt og sterkt. Presis kontakt med bakken betyr at det armenske folk gjør hva jorden er under deres hjem.

På 1940-1950-tallet omdefinerte armensk-amerikanere de tradisjonelle armenske folkedansene og skapte en ny fusjon av armenske og andre folkedanser. De nye dansene adresserer temaer av tap, ofte ved hjelp av tapt kjærlighet, som et symbol for det tapte land. Disse nye tradisjonene gjenspeiler også menneskets evne til å gjenoppbygge det som er ødelagt. Armenske dansegrupper har blitt etablert over hele verden.

Den sovjetiske overtakelsen av Armenia i etterkant av folkemordet brakte med seg en rik ballett tradisjon. Armenias ballett blomstret og Jerevan ble sagt å ha den beste balletten i Sovjet etter Moskva og Leningrad.

I dag er den nasjonale balletten blomstrende. I 1999 grunnla den armenske koreografen Roudolf Kharatian ARKA Ballet i Washington DC, som utfører mange armenskpåvirkede stykker. Kharatian fortsetter å praktisere sin kunst i Armenia.

På begynnelsen av 2000-tallet opplevde Armenia en vekst i reisefrihet, ideer og handel, omg man eksperimenterte med musikken. Nane Ballet er en slik gruppe som blander folkemusikk og jazz i sitt arbeid.

 

Share