Dark narrow streaks called recurring slope lineae emanating out of the walls of Garni crater on Mars (Photo by NASA)

Mørke smale striper (kalt: recurring slope lineae, RSL), antatt å være saltvannsstrømmer, kommer ut av veggene på Garni krateret på Mars.

(foto fra NASA)

NASAs kunngjøring om at det er spor etter vann på Mars oppildnet vitenskapssamfunnet, så vell som romobservatører ettersom det gjør det mer sannsynlig at det er liv å bli funnet på planeten. Et av kraterne hvor vann har blitt funnet ble den 24. april i år av NASA og US Geological Survey oppkalt etter byen Garni i Kotayk provinsen i Armenia kjent for sitt klassiske tempel.

The Garni Institute of Space Astronomy åpnet i juni 2001 et romfartsmuseum i Garni og signerte en intensjonsavtale med NASA for å arbeide på felles prosjekter. Utstillingen ble dedikert 1700 års årsdagen for Armenias innføring av kristendom som statsreligion.

Flere armensk-amerikanere arbeidet ved Mars Exploration Rover-program (MER) prosjektet ved NASA, en pågående robot-ferd som utforsker Mars. Programmet begynte i 2003 da en sendte to marsrovere – Spirit og Opportunity – for å utforske overflate og geologien på Mars. Prosjektet er ledet av Peter Theisinger fra NASAs Jet Propulsion Laboratory og Steven Squyres, professor i astronomi ved Cornell University.

De viktigste vitenskapelige målene i programmet er å lete etter og karakterisere et vidt utvalg av stein og jordprøver som en trodde hadde bevis for vann på Mars. Programmet er del av NASA sitt Mars Exploration Program som inkluderer tre tidligere suksessfulle landinger, de to VIking-sondene (Viking 1 og 2) i 1976 og Mars Pathfinder i 1997.

Garni krater

Space Museum Opens in Armenia

To Infinity and Beyond: Armenians in the Mars Rover Curiosity Project

NASA Confirms Evidence That Liquid Water Flows on Today’s Mars

Crater in Which Water Was Found on Mars Named After Garni, Armenia

Share