Republikken Armenia (armensk: Hayastan (Հայաստան) eller Hayq (Հայք)) er en stat i Sør-Kaukasus mellom Svartehavet og Kaspihavet. Landet har ikke kystlinje. Det grenser til Tyrkia i vest, Georgia i nord, Aserbajdsjan i øst, Iran i sør og Aserbajdsjans eksklave Nakhitsjevan (tidligere en del av Armenia) i sørvest.
Armenia er et gammelt land med røtter flere tusen år tilbake og regnes å være verdens eldste land, og selve armenernes historie går trolig tilbake til vår sivilisasjons opprinnelse. Armenias historie dekker et større område enn dagens Armenia. Det omfattet blant annet store deler av dagens Tyrkia, Aserbajdsjan, Iran og Georgia, som i politiske sammenhenger blir omtalt som Vest-Armenia eller Det armenske høylandet, også kjent som sivilisasjonens vugge.
Det armenske høylandet grenser til Kaukasus i nord, Zagros i øst, Mesopotamia i sør og Lilleasia i vest. Området har vært bebodd i flere tusen år. Det var her de første megalittiske bygningene ble reist, det var her jordbruket og husdyrhold ble utviklet under den neolittiske revolusjon og herfra de ulike metallene, slik som bronse og jern, først ble oppdaget.
Armenia, som blir nevnt i mesopotamiske og egyptiske kilder, kan dateres tilbake til bronsealderen, men oppsto først som moderne stat i etterkant av kongedømmets Urartu, som kan bli ansett som en proto-armensk stat, sitt fall på 600-tallet f.vt., og den derpå følgende etableringen av kongedømmet Armenia ved slutten av 500-tallet f.vt.
Landet, som fra første stund har befunnet seg mellom ulike imperier, inkludert det persiske, romerske, arabiske, bysantinske, osmanske, samt det russiske og det påfølgende sovjetiske, har lidd under krig, invasjon og erobringer, folkemord og utrenskninger, men vant sin endelige uavhengighet fra Sovjetunionen den 23. august 1990. Den 21. september 1991 ble den armenske republikk erklært, og denne ble internasjonalt anerkjent den 25. desember samme år. Landet har vært medlem av FN siden 1992.
For mer informasjon: Armenia